Visoko, Bosna i Hercegovina
Bosanska Dolina Piramida
Brojač posjeta
200659
Piramide u Bosni
 • Piramida Sunca
 • Piramida Mjeseca
 • Piramida "Zmaj"
Izdvojeni postovi
a
Nema zapisa.
Klikni ispod
KLIKNI ME
KLIKNI ME
Anketa
Da li vjerujete u postojanost Piramida U Bosni?Blog
ponedjeljak, studeni 24, 2008
Uprkos hladnom vremenu i prvom snijegu, posjete Bosanskoj dolini piramida ne jenjavaju.U toku vikenda, arheološke lokacije u Visokom posjetili su pripadnici Multinacionalnih mirovnih snaga NATO -a koji su stacionirani u Butmiru.Prezentatori Projekta istraživanja Bosanske doline piramida informirali su posjetitelje o novostima te ih upoznali s rezultatima Prve međunarodne naučne konferencije o bosanskim piramidama koja je održana u augustu 2008.Pripadnici NATO snaga posjetili su Bosansku piramidu Mjeseca, komplekse tunela KTK te kameni hram u Gornjoj Vratnici.BIH-Piramide @ 17:18 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 20, 2008

U ponedeljak 10. novembra između 7:15 i 8:00 sati izgorila je unutrašnjost kontejnera Fondacije u kome je bio smješten alat i sigurnosna oprema. Nakon što je čuvar iz noćne smjene napustio i zaključao kontejner u 7:15 sati, a prije dolaska jutarnje smjene u 8:00 sati došlo je do požara. Prema tvrdnji čuvara kontejner je zaključan katancem koji nije pronađen nakon dojave o požaru.
Blagovremeno su reagovali vatrogasci iz Visokog koji su spriječili širenje požara. Službenici PU Visoko su izvršili uviđaj.
U požaru je stradao agregat koji je napajao strujom sistem za osvjetljavanje u podzemnom kompleksu tunela, zatim sve rudarske lampe koje su koristili radnici na čišćenju i podgrađivanju tunela, oko 40 zaštitnih šljemova, te ostali alat, oprema, propagandni materijal i namještaj.
Posjete turista su obustavljene dok se ne osiguraju svi neophodni sigurnosni uvjeti.Rukovodstvo Fondacije je privremeno zaustavilo i radove u podzemnoj mreži tunela Ravne.
BIH-Piramide @ 21:43 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare

Piramide, kao i kamene kugle i mnoge druge građevine različitih oblika su svuda po svijetu. Ove iz Bosne su identične ostalima (Kostarika, Meksiko, Uskrsnji otoci). Ima ih i na mnogim loikalitetima koji još nisu otkriveni, baš kao i piramide. Dovode se u vezu s određenom energijom (orgon) koja je bila poznata drevnim civilizacijama, a za koju je i ova naša nesretna civilizacija pokazala interes.

Nažalost, nisam uvjeren da ćemo tu neiscrpnu energiju koristiti u prave svrhe. Ne sumnjam da će dvije renomirane institucije otkriti pravu svrhu kamenih kugli (ili piramida), ali nisam siguran da će rezultati izaći u javnost (kao ni mnogi drugi koji se čuvaju pod velom tajne). Mnoge stvari ne izlaze u javnost, pa tako ne mislim da će se "istina" ovaj put objaviti. Mnogi ljudi i institucije ne bi imali koristi od toga, cijeli politički, religiozni i ekonomski sustav planeta ne bi više postojao kao ovakav kakav sada postoji.

Dokaz za ovo što govorim je i lažna povijest koju klinci uče u školama. Ako su (a znamo da jesu) piramide u Bosni veće i starije od onih u Egiptu, zašto onda i dalje govorimo da je egipatska civilizacija starija od civilizacije koja je bila u Bosni, davno prije one egipatske?

Puno uspjeha u daljem radu i svako dobro :))

Zlaja
BIH-Piramide @ 21:36 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 9, 2008

Oblast istrazivanja Bosanske doline piramida obuhvata 20 kvadratnih kilometara i obuhvata kompleks od pet piramidalnih gradevina u Visokom, kamene strukture u mjestu Gornja Vratnica 4 km udaljenom od piramida i mrezu podzemnih tunela koji se protezu ispod citave doline.

Prilikom arheoloskih istrazivanja u mjestu Gornja Vratnica, na dubini od jednog metra ispod povrsine, na terasi sastavljenoj od kamenih blokova koji imaju istu teksturu kao i blokovi na Bosanskoj piramidi Mjeseca, pronaden je dosada najznacajniji artifakt koji najvjerovatnije pripada graditeljima ovih struktura. 

Rijec je o kamenoj ljudskoj stopi dugackoj 36 cm koja jasno prikazuje anatomiju stope s pet noznih prstiju. Ovaj artifakt je izraden u kamenu pjescaru.

Nesumnjivo je da se radi o visokokvalitetnom umjetnickom djelu, a moguce je da ova stopa predstavlja i kalup za jedinicu mjere. Naime, graditelji se prilikom gradnje objekata uvijek sluze s jedinicnim mjerama za duzinu. Danas je to metar ili centimetar. U drevnom Egiptu koristen je lakat, a u Velikoj Britaniji i SAD još je u upotrebi stopa. Stoga se sa dosta sigurnoscu može zakljuciti da je pronadena kamena stopa u Bosanskoj dolini piramida sluzila i kao moguca jedinica mjere za graditelje prvih evropskih piramida u Visokom.

Buffon @ 17:10 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 2, 2008
Prilikom obilaska terena na lokaciji Ilijin potok, između Bosanske piramide Sunca i Bosanske piramide Ljubavi, pronađen je interesantan artifakt koji ima crte lica djevojčice, javili su iz Fondacije APBPS.
Ovaj predmet je zaveden u Arheološki dnevnik i pohranjen za daljnu arheološku obradu.

Fotografiju su nam poslali iz Fondacije Arheološki park Bosanska piramida Sunca, a na vama je da procijenite da li se zaista radi o artifaktu ili samo o običnom kamenu.Buffon @ 13:39 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
subota, lipanj 7, 2008

Vrlo popularni italijanski TV program “Voyager” prikazao je svoj dokumentarni film o Bosanskoj dolini piramida 2. juna 2008. Ovo je bilo drugo prikazivanje dokumentarca pred milionskim auditorijem. Prema podacima praćenja TV programa u Italiji ovaj afirmativni prilog o istraživanju u Visokom je gledalo 13.29% ukupnih TV gledalaca ili 2.952.000. Dakle, tri miliona Italijana je imalo priliku čuti da su najveće svjetske piramide otkrivene u centralnoj BiH. Video klip iz emisije se može pogledati na ovom linku:  http://bpblognews.blogspot.com/2008/06/voyager-boosts-interest-of-italians-in.

Buffon @ 23:51 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 29, 2008
Tehnički direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” magistar rudarstva Enver Hasić je, zajedno s članovima Komisije za periodični pregled – prospekciju podzemnih hodnika/tunela Ravne, izvršio pregled i odgovarajuće analize u tunelima Ravne.

U priloženom Izvještaju se konstatuje da su “dosadašnji podzemni radovi vršeni prema Zakonu o rudarstvu i Dopunskom rudarskom projektu.” Konstatuje se da su “stari podzemni hodnici i tuneli sanirani, očišćeni, rekonstruisani i podgrađeni” u dužini od 225 metara “prema propisima i mjerama zaštite na radu i obaveznim standardima.” Izvršena je i laboratorijska analiza zraka koja potvrđuje sigurnost posjetilaca, radnika i istraživača.

 Komisija konstatuje da je “kompleks tunela tehnički ispravan” i da se “može pustiti u funkciju za turističke posjete i dalje ispitivanje.”

BIH-Piramide @ 16:53 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 28, 2008

Pronalazač prvih bosanskih piramida Semir Osmanagić reagovao je na pismo koje su mu jučer uputili bosanskohercegovački blogeri. Skupina blogera koji prate rad na visočkim piramidama pismeno se obratila Osmanagiću sa prijedlozima za pronalaženje načina za finansiranje njegovog projekta, na što je on danas žustro reagovao.

Osmanagićevu reakciju prenosimo u cjelosti:

"Na vašoj web stranici 27.05.2008.
prenosite vijest anonimnih “blogera” koji mi predlažu da “ako sam već siguran u postojanje piramida” zašto da ne “uzmem kredit od 100 miliona dolara” i finansiram čišćenje piramida i podzemnog tunelskog kompleksa? Pri tome se pozivaju na moj poziv državi da “stane iza ovog projekta” kako bi se vrlo brzo imali ekonomski efekti od ovog razvojnog projekta.

I dok anonimni blogeri samo sjede ispred kompjutera, sjajni stručni i volonterski tim Fondacije je dnevno anagažiran na iskopavanjima, razvoju turističke infrastrukture, pozitivnoj prezentaciji BiH u svijetu i dovođenju vodećih svjetskih stručnjaka u Visoko.

Protekle tri godine ja sam ujedno i najveći donator Projekta finansirajući iskopavanja, kupovinu građe za podgrade u prahistorijskim tunelima, prezentirajući projekt i viziju jedne nove BiH u čitavom svijetu.

Moji pozivi svim državnim nivoima da se aktivnije uključe u projekt nisu slučajni. I da imamo 100 miliona dolara na računu Fondacije ne zaboravite da treba otkupiti državnu zemlju na Bosanskim piramidama Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi. Potrebno je usvojiti zakon kojim se zemljište na kojem se piramide nalaze proglašava nacionalnim arheološkim parkom. Zatim treba obeštetiti preko stotinu privatnih vlasnika parcela i ukloniti sve njihove građevine i kuće s piramida i iz njihovog podnožja. Potrebno je promjeniti urbanističke planove Općine Visoko i ZD Kantona. Državno Povjerenstvo za nacionalne spomenike, Federalni Zavod za zaštitu spomenika i Federalno Ministarstvo kulture morali bi usvojiti odluke iz svog domena kojima priznaju postojanje piramida, a poznato je da upravo iz ovih institucija dolaze i najveći otpori ovom projektu pri čemu oni tvrde da je “tamo sve prirodno”, a ne žele niti da dođu na lokaciju. Pri tome odbijaju da se susretnu s vodećim egipatskim i ruskim naučnicima koji su svojim mjerenjima i stručnim izvještajima već potvrdili da se u središnjoj Bosni nalaze najveće piramidalne kamene strukture na svijetu.

Ako nam blogeri mogu pomoći na planu usvajanja zakonske regulative i promjene svjesti dijela kulturnog establišmenta u BiH to bi bitno promjenilo dinamiku projekta.

Međutim, za razliku od naših anonimnih blogera koji nisu u stanju niti da otkriju svoj identitet, ja vlastitim imenom, znanjem, energijom i novcem stojim iza ovog Projekta koji mijenja historiju svijeta. U Bosni se nalaze prve evropske piramide, one su najveće na svijetu, ispod Bosanske doline piramida je najveći podzemni građevinski kompleks starog doba, a na megalitnim višetonskim blokovima su ostaci najstarije pismenosti u Evropi. U Bosnu sam se vratio ne zbog toga da “s malo sreće ponešto i zaradim” kako sugeriraju blogeri, već da pomognem zemlji u kojoj sam rođen dokazima da je riječ o jednoj od kolijevki svjetske civilizacije.

Fondacija će i dalje voditi Projekt istraživanja sve do momenta dok svi nivoi vlasti ne poduzmu mjere iz svog zakonskog domena i shvate kakvo arheološko blago imamo u Visokom. A tada ću ja prvi založiti svu svoju imovinu kao garanciju kreditu dovoljno velikom da se ubrzaju radovi na iskopavanju. Ući ćemo u piramide i milioni turista godišnje će dolaziti u BiH", napisao je Osmanagić u pismu poslanom portalu Sarajevo-x.com. 

BIH-Piramide @ 20:50 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 27, 2008
Proteklih dana u Visokom je boravila sedmočlana francuska ekipa producentske kuće "Ekwanium productions" s režiserom Laurentom Lecetreom na čelu koja je snimila lokacije u Visokom za potrebe opsežnog dokumentarnog filma "Sva čuda svijeta". 

U Visoko su Francuzi došli da snime priče o prvim evropskim piramidama. Nakon desetak sati snimljenog materijala o piramidama i tunelima, megalitnim blokovima i kamenim kuglama u Zavidovićima otišli su oduševljeni, saopćeno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Plan im je da dva jednosatna dokumentarna filma putem distributera plasiraju u 110 zemalja svijeta. Na taj način će, stoji u saopćenju, Bosanska dolina piramida još jednom biti prisutna na svim svjetskim meridijanima.  

Francuska ekipa će u filmu upozoriti na veliki broj arheoloških anomalija koji traže preispitivanje našeg odnosa prema prošlosti i utvrđivanju korelacije među piramidama na različitim stranama svijeta.

Do sada su snimali tajanstvene kamene glave na Uskršnjem Otoku, piramide u Boliviji, Peruu i Meksiku, kamene kugle na Kostariki, hramove i piramide u Egiptu, a predstoji im put za Kinu i Japan. 

Bosanska dolina piramida postaje naučna činjenica koja se ne može zanemarivati niti ignorirati. Najbolji dokaz je neprekinuti interes medija i najšire javnosti za bosanske kamene strukture u obliku piramida s pratećom mrežom podzemnih tunela, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.

(Fena)

Buffon @ 19:41 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 20, 2008

Buffon @ 23:43 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Online
Arhiva
« » vel 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
Partneri

Najbolji download blog! Posjeti!
SLIKE PIRAMIDE

Bosanska Piramida Mjeseca

Bosanska Piramida Sunca

Piramida Mjeseca

Tuneli Bosanske Piramide Sunca

 

 Stealitski Snimci Bosanskih Piramida

 

Stepenice Bosanske Piramide Sunca

 

Bosanska Piramida Sunca

flag
Index.hr
Nema zapisa.